Список новин

Кінець епохи електронного цифрового підпису

На початку листопада 2018 року набрав чинності  дійсно інноваційний закон, який регулює питання електронної ідентифікації у спосіб, що відповідає реаліям сьогоднішнього все більш «цифрового» світу, – Закон України «Про електронні довірчі послуги». Одним з ключових його завдань було збільшення довіри до використання електронних цифрових підписів (ЕЦП), як засобу ідентифікації осіб, що відкрило б користувачам доступ до банківських та адміністративних послуг. Для цього закон встановив жорсткіші вимоги до надавачів послуг забезпечення електронної взаємодії, а ЕЦП на честь такого удосконалення отримав нову назву – кваліфікований електронний підпис (КЕП).

Навіщо ми згадали події дворічної давнини?

Справа в тому, що аби не зупинити вмить весь електронний документообіг всередині країни, вищезазначений закон встановив своєрідний перехідний період у два роки з дня набрання ним чинності. Протягом цього строку дозволене використання та обслуговування ЕЦП, отриманих користувачами раніше.  І цей період спливає 07 листопада 2020 року.

Отже, після 07 листопада 2020 року всі, хто ще не отримав КЕП і досі користується ЕЦП, втратять можливість підпису електронних документів!

Для замовників і учасників, як користувачів електронної системи публічних закупівель, питання використання засобів електронної ідентифікації  має особливе значення. Тож зараз саме час перевірити у себе наявність актуального кваліфікованого електронного підпису, щоб уникнути неприємних сюрпризів за декілька тижнів.

Як слід підготуватись до 07 листопада 2020 року?

Термін «ЕЦП» так давно і органічно вбудований в наш повсякденний лексикон, що попри вже майже дворічне існування КЕП, мало хто сьогодні називає електронний підпис саме так. Тож новина про кінець існуванню ЕЦП може змусити негайно бігти отримувати новий файл підпису. Але не варто поспішати, бо можливо ви вже використовуєте КЕП?

Річ у тім, що з набранням чинності Законом «Про електронні довірчі послуги»  надавачі таких послуг припинили видачу ЕЦП старого зразку, хоча й продовжували обслуговування вже виданих підписів. А за новими зверненнями користувачі отримували саме КЕП, що відповідали вимогам актуального законодавства.  Отже, є два варіанти дій:

  • якщо маєте електронний підпис, отриманий після 07 листопада 2018 року, то ним можна продовжувати користуватись і після 07 листопада 2020 року, адже він і є КЕП, виданим відповідно до ЗУ «Про електронні довірчі послуги» (в цьому також можна пересвідчитись, подивившись умови договору з надавачем довірчих послуг);
  • якщо підпис був отриманий до 07 листопада 2018 року, то час звернутись до будь-якої організації з Довірчого списку, оприлюдненого на сайті Центрального засвідчувального органу  та отримати свій актуальний КЕП.

До уваги замовників!

Два роки тому однією з найбільш оскаржуваних вимог тендерних документацій стала вимога щодо накладення ЕЦП на пропозиції учасників без надання альтернативи у вигляді вже законного на той час КЕП. Тому звичним стало формулювання «ЕЦП/КЕП» в ТД. Оскільки зовсім скоро таке поняття, як «електронний цифровий підпис» зовсім зникне зі сторінок вітчизняного законодавства, ми б радили позбутись цього формулювання у документаціях до тих процедур закупівель, що відбуватимуться після 07 листопада 2020 року. Віднині тільки «КЕП», тільки актуальні вимоги в тендерних документаціях!

 

Список новин