Список новин

Заборона здійснення попередньої оплати по договорам за бюджетні кошти

З 9 грудня 2020 року Кабінетом Міністрів України призупинено проведення попередньої оплати за товари, послуги та роботи, які закуповуються за бюджетні кошти. Зазначене обмеження було запроваджено Постановою КМУ №1198 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 4 грудня 2019 р. № 1070 і від 22 липня 2020 р. № 641».

На який час діє заборона?

Заборона проведення попередньої оплати встановлена лише на період дії карантину.  Станом на 10 грудня карантин встановлено до 31 грудня 2020 року (згідно Постанови КМУ від 20 травня 2020 р. № 392 «Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2». Однак, за неофіційними даними, 09 грудня на засіданні КМУ було прийнято рішення щодо продовження карантину до 28 лютого 2021 року. Чекаємо на публікацію нової Постанови.

Чи є виключення з під дії заборони?

Так, існують два виключення з правила:

  1. якщо предметом закупівлі є товари, роботи і послуги, перелік яких затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 20 березня 2020 р. № 225 «Деякі питання закупівлі товарів, робіт і послуг, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, на території України»;
  2. для виконання бюджетних програм, коди програмної класифікації видатків та кредитування державного бюджету яких відповідають кодам функціональної класифікації видатків та кредитування бюджету 0710—0763 згідно із законом про Державний бюджет України на відповідний бюджетний період.

Що необхідно врахувати Замовникам?

По-перше, Замовникам під час оприлюднення нових оголошень про закупівлю та підготовці проектів договорів про закупівлю необхідно перевірити чи підпадає товар/робота/послуга, що закуповується під заборону щодо здійснення попередньої оплати. У разі, якщо предмет закупівлі підпадає під дію заборони – умовою оплати може бути лише «післяоплата».

Що робити Замовникам з укладеними договорами, в яких передбачено наявність попередньої оплати?

Пунктом 2 Постанови КМУ №1198  встановлено: «Розпорядникам (одержувачам) бюджетних коштів забезпечити перегляд умов укладених договорів про закупівлю товарів, робіт і послуг за бюджетні кошти з урахуванням вимог цієї постанови.». Таким чином, радимо Замовникам внести зміни до вже укладених договорів, в яких передбачена попередня оплата, шляхом укладення додаткових угод та зміни умов оплати.

 

Список новин