Список новин

Новели оскарження процедур закупівлі за новим законом України«Про публічні закупівлі»

Впевнені, що всі, хто приймав участь в тендерах, чули про внесені зміни до законодавства публічних закупівель. Проте, мало хто є обізнаним в таких змінах.
Так, ми починаємо рубрику змін до Закону України «Про публічні закупівлі». Починаємо зі змін, які є найбільш приємними саме для Учасників публічних закупівель. І це – зміни до законодавства в частині оскарження.

ПЛАТА ЗА ПОДАННЯ СКАРГИ ДО ОРГАНІВ АМКУ

Чому ми вважаємо новели оскарження приємними новинами саме для Учасників? Тому що завдяки їм, вже з 19 квітня 2020 ви матимете змогу повернути свої грошові кошти, сплачені за подання скарги до органів Антимонопольного комітету України. Проте, таке повернення можливе лише у разі задоволенні вашої скарги.
Так, згідно частини 6 статті 18 Закону в новій редакції «У разі якщо орган оскарження за результатами розгляду скарги приймає рішення про задоволення або часткове задоволення такої скарги, залишає її без розгляду у випадку, якщо замовником відповідно до цього Закону усунено порушення, зазначені в скарзі, або приймає рішення про припинення розгляду скарги у випадку, якщо замовником відповідно до цього Закону усунено порушення, зазначені в скарзі, плата за подання скарги повертається суб’єкту оскарження, а в інших випадках – перераховується до Державного бюджету України»
 Звертаємо увагу, що у разі часткового задоволення скарги плата за подання скарги повертається в повному обсязі. Аналіз зазначеної норми свідчить , що в даному випадку не діють правила повернення коштів  пропорційно задоволеним вимогам при поданні позовної заяви до суду (аналогія із судовим збором).
Цікавий момент: а чи не буде АМК навмисно не задовольняти скарги для поповнення Державного бюджету? Дізнаємось на практиці.
І пам‘ятайте, ви завжди маєте можливість оскаржити рішення колегії до суду. Окрім того, за законом в новій редакції ваше право – одразу звертатись до суду, не подаючи скаргу до органів АМК (частина 24 статті 18 Закону в новій редакції).
Проте, чи буде це більш ефективно – не впевнені. У період коли АМК вже розгляне вашу скаргу органи суду, скоріш за все, навіть не прийнять позовну заяву до розгляду.

НОВЕЛИ ЗДІЙСНЕННЯ ОПЛАТИ ЗА ПОДАННЯ СКАРГИ

З моменту введення в дію нової редакції Закону оплата буде здійснюватись через електронну систему закупівель. Окрім того, здійснити оплату ви маєте саме в день її подання.
Скоріш за все, така можливість буде реалізована через додатковий новий функціонал майданчиків.

СТРОК РОЗГЛЯДУ СКАРГИ

Зміни були внесені також в частині строку, протягом якого АМКУ має розглянути скаргу та винести рішення по суті.
Так, згідно абзацу 2 частини 14 Закону в новій редакції строк розгляду скарги органом оскарження становить 10 робочих днів з дати початку розгляду скарги, який може бути аргументовано продовжено органом оскарження до 20 робочих днів. Звертаємо увагу, що раніше такий строк становив 15 робочих днів. Чи є це покращенням і ваші скарги будуть розглянуті у більш швидкому темпі? Або тепер АМК зможе більше разів переносити розгляд Вашої скарги через свою навантаженість?

ЗАМІНА ЧЛЕНІВ КОЛЕГІЇ ЧЕРЕЗ ЇХ ПОВ‘ЯЗАНІСТЬ ЗІ СКАРЖНИКОМ АБО ЗАМОВНИКОМ.

В новій редакції Закону зазначено, що член колегії, який є пов’язаною особою із суб’єктом оскарження або замовником, не може брати участі в розгляді та ухваленні рішень щодо такої скарги і повинен бути замінений на час розгляду та ухвалення рішення щодо такої скарги (абзац 3 частини 1 статті 18 Закону в новій редакції)
Звичайно, такий момент є позитивним. Проте, прогалиною є випадок, коли член колегії є пов’язаною особою, наприклад, із Переможцем процедури закупівлі (в разі якщо оскаржується рішення про визначення Переможця).
Окрім того, як бути в разі, якщо орган оскарження самостійно не здійснить заміну члена колегії? Законодавець в даному випадку не надав можливість заявити відвід (в аналогії з відводом судді).

ЗАПИТИ, КОНСУЛЬТАЦІЇ ОРГАНІВ АМКУ ДЛЯ РОЗГЛЯДУ СКАРГИ

Наступною зміною є надання можливості органу оскарження при розгляді скарги  залучати представників державних органів, експертів і спеціалістів, які володіють спеціальними знаннями.
Так, АМКУ зможе отримати експертний висновок або консультацію для неупередженого розгляду скарги.
Окрім того, АМКУ тепер матиме можливість звернутись до Учасника процедури закупівлі із запитом про надання інформації.
Так, наприклад, якщо Замовник обрав вас переможцем, проте інший Учасник подав скаргу на таке рішення Замовника, ви матимете змогу надати свої пояснення по суті скарги. Проте, безпосередньо за запитом АМКУ.

СТРОК ДЛЯ НАДАННЯ ПОЯСНЕНЬ, ДОДАТКОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ ЩОДО СКАРГИ

На даний час, при недостатньому регулюванні Замовники подають свої пояснення навіть в день розгляду скарги, за декілька годин до засідання. У зв‘язку із чим Скаржники не мають достатньо часу для ознайомлення та підготовки своїх аргументів. Мабуть, саме за наявності таких обставин законодавець урегулював питання надання пояснень.
Так, згідно нової редакції Закону матеріали, які суб’єкт оскарження, замовник вважають необхідними долучити до розгляду скарги, повинні бути подані через електронну систему закупівель не пізніше ніж за три робочі дні до дати розгляду скарги (абзац 5 частини 16 статті 18 Закону в новій редакції).
Ось такі основні зміни в частині оскарження публічних закупівель чекають на Вас вже з 19 квітня 2020 року.
Підсумовуючи викладене, вважаємо такі зміни позитивними, які надають більше гарантій та захисту для Учасників закупівель. Проте, багато питань виникне під час практики. Про них поговоримо пізніше.

Список новин