Список новин

Обов’язок публікації звіту про виконання договору про закупівлю

Дуже часто Замовники проводять закупівлю, укладають договір, отримують результат виконання договору та щасливо забувають про всі ці події. Однак, повне виконання договору – це ще не кінцева стадія процесу закупівлі.
Кінцевий етап – публікація звіту про виконання договору про закупівлю (далі – Звіт), про який ми і поговоримо.

В яких випадках Закон вимагає від Замовника публікацію звіту?

Для відповіді на це запитання необхідно розібратись із поняттям «договір про закупівлю».
Так, п. 6 ч. 1 ст. 1 Закону встановлення визначення договору про закупівлю.  Основним моментом є те, що такий договір укладається за результатом проведення процедури закупівлі/спрощеної закупівлі. Види процедур закупівлі встановлено ст. 13 Закону, та поділено їх на конкурентні процедури (відкриті торги; торги з обмеженою участю; конкурентний діалог) та як виняток, переговорні процедури закупівлі.
Поняття спрощеної закупівлі встановлено п. 28 ч. 1 ст. 1 Закону.

Отже, замовники зобов’язані оприлюднювати Звіт щодо договорів про закупівлю, укладеними за результатами:
1) відкритих торгів
2) торгів з обмеженою участю
3) конкурентного діалогу
4) переговорної процедури
5) спрощеної закупівлі.

Так, договір, який був укладений без застосування Прозорро, не вважається договором про закупівлю у розумінні Закону. Саме тому, після його виконання Замовники не зобов’язані публікувати звіт про виконання договору.

На якій стадії необхідно публікувати Звіт?

Після настання однієї з події:
1.  Якщо закінчився трок дії договору;
2. Договір був виконаний. Звертаємо вашу увагу, що договір вважається виконаним в тому випадку, коли кожна зі сторін виконала свої зобов’язання в повному обсязі. Тобто, коли зі сторони Учасника відбулась поставка товарів/послуги були надані/роботи виконані, а Замовник, у свою чергу, здійснив оплату. Виконання договору обов’язково повинно підтверджуватись відповідними документами.
3.  Договір розірваний.

Також слід звернути увагу, що Закон не конкретизує, яку саме подію обрати. Наприклад, в договорі може бути зазначений строк дії – до 31 грудня 2020 року, а договір був виконаний 10 серпня 2020 року. Яку саме подію обрати? Вибір за Вами.

Саме цим пояснюється те, що більшість Замовників в усіх договорах про закупівлю зазначають кінцевим строком дії останній день бюджетного року, адже тоді замовники зможуть оприлюднити Звіт одночасно по усім укладеним за рік договорам (окрім тих, строк дії яких не планується продовжувати на наступний рік). Такий підхід дозволяє зекономити час тендерного комітету чи уповноваженої особи, витрачений но роботу із електронною системою, а також убезпечить від випадків, коли через різні кінцеві дати дії договору Замовник забуває вчасно розмістити Звіт в електронній системі.

Однак, будьте обережні із тим, що після публікації Звіту Ви вже будете позбавлені можливості внести будь-які зміни до Договору.

Так, якщо ви забажаєте скористатися можливістю та продовжити строк дії договору на строк, достатній для проведення закупівлі на початку наступного року, радимо вам не публікувати звіт одразу після його виконання (звичайно ж, якщо в договорі встановлена більш пізня дата закінчення строку дії договору).

Якщо Ви оприлюдните Звіт раніше строку завершення дії договору, і потім виникне потреба у продовженні дії договору на строк, достатній для проведення процедури закупівлі на початку наступного року в обсязі, що не перевищує 20 % суми, визначеної в договорі, укладеному в попередньому році, то у Вас не буде технічної можливості оприлюднення це повідомлення про внесення змін до договору.

Який строк на публікацію Звіту?

Ви маєте опублікувати Звіт протягом 20 робочих днів з моменту настання однієї з подій, перерахованих вище. Зауважуємо, що зазначений строк встановлений згідно п. 12 ч. 1 ст. 10 останньої редакції Закону.
Нагадаємо, що за загальним правилом, передбаченим Цивільним Кодексом України, перебіг строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов’язано його початок.

Чи передбачена відповідальність за не оприлюднення Звіту?

Так. Відповідальність за не оприлюднення Звіту передбачена статтею 16414 Кодексу України про адміністративні порушення. Так, у разі не оприлюднення чи порушення строків оприлюднення Звіту встановлено штраф у розмірі 1 700 гривень (100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян).
У разі повторного (протягом року з дня накладення адміністративного стягнення) здійснення правопорушення розмір штрафу становитиме – 3 400 гривень (200 неоподаткованих мінімумів доходів громадян).

Який порядок оприлюднення Звіту

Звіт оприлюднюється досить просто. Для цього потрібно перевірити усі суми оплат за договором, та дізнатись їх загальну вартість. Після цього можна перейти безпосередньо до оприлюднення Звіту. Для цього потрібно зайти на Вашому електронному майданчику у блок укладеного договору «Контракт», клікнути на кнопку «Звіт про виконання договору» (назва кнопки може бути відмінною в залежності від майданчика), заповнити поля щодо вартості договору про закупівлю (обов’язково вказується показник з урахуванням усіх змін до договору) та суми фактичних оплат за договором. Останнім кроком стане збереження введеної Вами інформації та, за потреби, накладення ЕЦП/КЕП.

Ватро зазначити, що у разі розірванні договору порядок формування Звіту відрізнятиметься від вищенаведеного порядку. Щоб сформувати Звіт у випадку розірвання договору потрібно клікнути на кнопку «Розірвати договір» та аналогічно до зазначеного вище заповнити поля щодо вартості договору про закупівлю та суми фактичних оплат за договором, за потреби прикріпити додаткову угоду про розірвання договору, зберегти інформацію та накласти ЕЦП/КЕП.
Договір вважається завершеним після того, як був опублікований Звіт. З цього моменту ви не маєте можливості внести до нього зміни.

У останній редакції Закону Звітові відведена окрема стаття, в якій міститься інформація про те, що саме повинен містити Звіт. Звертаємо увагу, що замовником заповнюється лише п.п. 11 ч.1 ст.42 Закону, решта інформації підтягується Прозоро автоматично.

Із відповідями МЕРТУ на запити та звернення щодо теми звітування про виконання договору про закупівлю, які можуть стати в нагоді Замовнику, можна ознайомитись за  посилянням .

 

 

 

Список новин