Список новин

Перелік формальних помилок

14 серпня 2020 року в Офіційному віснику України (випуск N 63) було опубліковано Наказ МЕРТУ від 15 квітня 2020 року №710 «Про затвердження Переліку формальних помилок». Це означає, що саме з 14 серпня 2020 року «Перелік формальних помилок» (далі по тексту – Перелік) вступає в силу.

Підстава затвердження Переліку?
Частиною 1 статті 9 Закону визначено основні функції Уповноваженого органу (МЕРТУ). Так, однією з таких функцій і є розроблення та затвердження переліку формальних помилок. Так, Закон у новій редакції зобов’язав МЕРТУ затвердити перелік.

Що таке формальні помилки?
Це помилки, які мають відношення лише до оформлення пропозицій Учасників. Саме такі помилки жодним чином не впливають на зміст пропозиції. Допущення таких помилок не може бути підставою для відхилення пропозиції Учасника.

Які помилки віднесено Переліком до формальних?
Це, наприклад, помилки в написанні слів (правопис), відсутність номерів на сторінках документів, невірна назва документа, подання документів в іншому форматі та інші. Із повним переліком можна ознайомитись, завантаживши файл . Однак, звертаємо увагу, що в Переліку не зазначено, що саме такий перелік помилок є вичерпним/невичерпним.

Що тепер необхідно врахувати Замовникам?
Нагадаємо, що статтею 22 Закону визначено яку інформацію повинна містити тендерна документація. Так, серед іншого, Закон зобов’язує Замовників вносити опис та приклади формальних помилок, які не стануть підставою для відхилення Учасників.Хоча Законом і не передбачено зазначення опису помилок саме з переліку, затвердженого Уповноваженим органом, але, ми радимо Замовникам вносити в тендерну документацію перелік формальних помилок саме з Наказу МЕРТУ від 15 квітня 2020 року №710 «Про затвердження Переліку формальних помилок».

Цікавим питанням залишається наступне: Яка буде відтепер практика АМКУ по формальним помилкам?
Останній часом Антимонопольний комітет відносив до формальних помилок відсутність довідок в довільній формі/гарантійних листів. АМКУ аргументував тим, що відсутність таких документів пов’язана з оформленням документів та не впливає на зміст пропозицій і, як наслідок, є формальною помилкою. Наприклад, рішення №12256-р/пк-пз від 22.06.2020 (ідентифікатор закупівлі UA-2020-05-05-001074-a). Звертаємо увагу, що Перелік не відносить відсутність документа, що вимагався Замовником до формальних помилок.

Чекаємо на практику АМКУ та на роз’яснення МЕРТУ.
UA-Tenders, Будь завжди в курсі подій

Список новин