Список новин

Притягнення до адміністративної відповідальності за порушення у сфері публічних закупівель за Новим Законом

2016 рік є знаковим у сфері закупівель, оскільки відбулись великі перетворення – це запровадження електронної системи закупівель Prozorro.

Її покликанням є відкритість публічних закупівель задля досягнення основної мети – зменшення корупції.

Так, у 2016 році був прийнятий Закон, який встановлює норми права, покладає обов‘язки задля ефективного функціонування всієї системи. І, звичайно, для досягнення основної мети.

Проте який сенс у всьому цьому, якщо правила порушуються, а винні особи до відповідальності не притягуються?

Запровадження електронної системи саме по собі питання не вирішить. Так, органом, який здійснює моніторинг публічних закупівель, було визначено Державну аудиторську службу України. До речі, за Законом у новій редакції цей орган і надалі залишається відповідальним.

Постає питання ефективності діяльності органів ДАСУ.

Згідно інформації, розміщеної на офіційному сайті ДАСУ, протягом січня-вересня 2019 року обсяг охоплених контролем процедур закупівель становив близько 6 відсотків від загальної кількості завершених замовниками процедур закупівель (відкриті торги, відкриті торги з публікацією англійською мовою та переговорна процедура).

При цьому, за цей період лише 24 особи було притягнуто до відповідальності.

Джерело інформації: Державна аудиторська служба України

Лише 6 відсотків за рік. Так, основна кількість тендерів залишилась поза увагою контролю.

При тому, що постачальники основною проблемою Prozorro називають саме порушення законодавства Замовниками.

 

ЗМІНИ ДО ЗАКОНОДАВСТВА

Позитивним моментом є прийняття нової редакції Закону України «Про публічні закупівлі». Так, збільшено підстави для притягнення порушників до адміністративної відповідальності, а також збільшено розміри штрафів.

Окрім того, за порушення, передбачені частинами 1 та 2 статті 164-14 КУпАП ДАСУ буде уповноважена складати протокол про адміністративне правопорушення та постанову без звернення до суду.

Для притягнення до адміністративної відповідальності за правопорушення, передбачені частинами 3-6 статті 164-14 КУпАП органи ДАСУ зобов‘язані скласти протокол, який передається для розгляду до місцевих судів.

 

ОСОБИ, ВІДПОВІДАЛЬНІ ЗА ПРАВОПОРУШЕННЯ

Що стосується осіб, винних за порушення законодавства у сфері публічних закупівель, то з 19 квітня 2020 року до відповідальності можна притягнути також керівника замовника. Проте, КУпАП визначає лише два таких можливих випадка:

  1. невиконання рішення АМК;
  2. укладення договорів, які передбачають оплату замовником товарів, робіт і послуг до/без проведення процедур закупівель/спрощених закупівель, визначених законом.

 

Збільшення підстав для притягнення винних осіб до відповідальності, зростання штрафів, розширення повноважень ДАСУ, звичайно, є позитивними новинами. Проте, наскільки ефективно це буде застосовано – дізнаємось пізніше з перших результатів роботи органів ДАСУ.

Список новин