Список новин

Про Порядок формування та використання Prozorro Market

14 вересня 2020 року Постановою Кабінету Міністрів України № 822 був затверджений «Порядок формування та використання електронного каталогу».

Зі слів адміністратора електронного каталогу ЦЗО ДУ «Професійні закупівлі» прийняття Порядку – «третя закупівельна революція».  І ми погоджуємось. Чому саме така увага наразі приділяється прийнятому Порядку? До прийняття Порядку Prozorro Market працював у пілотному режимі, Замовники могли закупити товари лише на суму до 50 тис. грн.

З прийняттям Порядку та введенням нового функціоналу Prozorro Market має запрацювати на повну і Замовники отримують можливість замість проведення спрощених закупівель здійснювати закупівлю товарів до 200 тис. грн. через Prozorro Market (монополісти – до 1 млн). Саме тому, найбільша перевага Prozorro Market – економія часу. Кілька кліків мишкою замість підготовки оголошення, розміщення в електронній системі, кваліфікації Учасників та інших дій. Що стосується постачальників – заповнили заяву, підтвердили кваліфікацію та іншу необхідну інформацію та чекаєте на замовлення.

Що визначає Порядок?

  • встановлює особливості функціонування Prozorro Market, його структуру та адміністрування;
  • порядок реєстрації постачальників, а також кваліфікаційні критерії;
  • порядки закупівлі товарів Замовниками залежно від сум закупівель: до 50 тис. грн та від 50 тис. грн до 200 тис. грн;
  • тарифи використання Prozorro Market для постачальників та майданчиків (Замовники користуються безкоштовно).

Щодо тарифів за користування Prozorro Market. Для Замовників це абсолютно безкоштовно. А от з Постачальників майданчиками стягується плата. Сума не є фіксованою, а залежить від суми договору. Розмір плати на всіх майданчиках буде однаковим. Так, 3% відсотки від суми договору стягується, якщо вартість закупівлі до 50 тис гривень;  2 % суми договору про закупівлю – якщо вартість закупівлі від 50 до 200 тис. гривень; 1 % суми договору – якщо вартість закупівлі більше 200 тис. гривень.

Щодо категорій товарів, доступних для закупівлі через Prozorro Market. Наразі перелік доступних категорій є дуже обмеженим. Із ним ви можете ознайомитись за посиланням. Однак, після прийняття Порядку адміністратор електронного каталогу ЦЗО ДУ «Професійні закупівлі» буде постійно оновлювати та поповнювати перелік.

Для функціонування Prozorro Market на повну залишилось лише дочекатись оновлення функціоналу. Сподіваємось, це відбудеться найближчим часом.

Далі у наших статтях ми розповімо більш детально про функціонування електронного каталогу його основні порядки.

 

 

Список новин