Список новин

Те, що важливо знати про накладення ЕЦП/КЕП в публічних закупівлях.

Дуже часто зі сторони Учасників та Замовників до нас поступають питання щодо необхідності підписання документів електронним підписом. У цій статті ми розберемо основні моменти використання електронних підписів у закупівлях.
Перше на що слід звернути – це набрання чинності у 2018 році Закону України «Про електронні довірчі послуги». Цим Законом було приведено норми, які регулюють питання електронних підписів, до європейських стандартів.
Що змінив цей Закон? По-перше, цей Закон ввів нове поняття – кваліфікований електронний підпис (КЕП). Як вам відомо, наразі одночасно існують такі поняття як ЕЦП та КЕП. Обидва види підписів на сьогодні можуть використовуватись. Однак, зазначений Закон не лише ввів поняття КЕП, а і замінив його на ЕЦП. При цьому, ЕЦП отримані до прийняття нового Закону залишаються чинними. Але не більше двох років з дня набуття чинності закону.
І от наближається той час, коли ЕЦП більше не будуть прийматись. З 7 листопада 2020 року Учасники на Замовники більше не зможуть підписати документи на Прозорро за допомогою ЕЦП.
Ми радимо всім Учасникам та Замовника, хто все ще підписує документи за допомогою ЕЦП завчасно підготуватися та отримати КЕП для уникнення подальших проблем.
Звертаємо Вашу увагу, що порядок отримання КЕП відрізняється від отримання ЕЦП. Для отримання КЕП обов’язкова особиста присутність особи разом із документом, що посвідчує таку особу. Окрім того, при собі необхідно мати документи, що підтверджують ваші повноваження, надані юридичною особою. Такий процес надає більшої захищеності.
Важливим є також наступне. Наприклад, якщо ви є Директором юридичної особи та отримуєте КЕП для підписання документів тендерної пропозиції, то ви маєте отримати КЕП саме на Директора, а не просто для фізичної особи. Така сама ситуація і з Замовниками. Якщо ви є Уповноваженою особою Замовника, то підписати документи за допомогою, виданого на фізичну особу ви не маєте право. Ви повинні отримати КЕП саме на Уповноважену особу. Так, при перевірці вашого КЕП третіми особами буде видно чи підписала його саме та особа, яка на це уповноважена.

Чи обов’язково підписувати документи тендерної пропозиції електронним підписом?
Учасники повинні накладати електронний підпис на всі документи пропозиції лише в тому разі, якщо ТД містить таку вимогу. Обов’язково ЕЦП/КЕП мають бути накладені лише на електронні документи.
Звертаємо увагу, що Закон України «Про публічні закупівлі» у новій редакції містить наступну норму про те, що з метою подання тендерних пропозицій документи створюються та подаються з урахуванням вимог Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг” та “Про електронні довірчі послуги“. Таке формулювання можна зустріти і у ТД. Однак, якщо таке зазначене у ТД – це не означає, що ви маєте обов’язково накласти ЕЦП/КЕП на всі документи тендерної пропозиції. Обов’язок буде лише в тому разі, якщо про це буде прямо зазначено. Проте, якщо ви подаєте електронний документ, то він обов’язково має містити електронний підпис (наприклад, електронна банківська гарантія).
Такої позиції притримується і Антимонопольний комітет України при розгляді скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель. Тож, якщо пропозиція була відхилена на підставі відсутності ЕЦП/КЕП без встановлення такої вимоги у ТД – АМКУ стане на ваш захист.

UA-Tenders – будь в курсі закупівельних новин.

Список новин