Список новин

Відповіді на поширені питання щодо нововведень по статті 17 від Прозорро

 З 3 грудня в Прозорро було оновлено функціонал щодо підтвердження відсутності підстав для відмови в участі у закупівлі по статті 17 Закону. Тепер Замовники мають можливість вимагати від учасників підтвердження по статті 17 шляхом заповнення електронних полів. Учасники, в свою чергу, будуть мати можливість підтвердити відсутність підстав для відмови шляхом проставлення галочки, замість підготовки довідки (якщо це передбачено замовником).

Виникає багато питань щодо реалізації функціоналу. На найпоширеніші з них, ми надамо відповідь далі у нашій статті.

Чи повинен Замовник повинен користуватись новим функціонал та вимагати від постачальників підтвердження відсутності підстав для відмови шляхом заповнення електронних полів?

Так, оскільки відповідно до ст.22 тендерна документація оприлюднюється шляхом заповнення полів в електронній системі закупівель. Тож, при наявній можливості, Замовники повинні заповнити електронні поля тендерної документації. При цьому, дублювання вимог в паперовій тендерній документації не є обов’язковим, оскільки самі електронні поля і є частиною тендерної документації. В паперовій формі документації можна зазначити лише те, що учасники мають підтвердити відсутність підстав для відмови шляхом заповнення електронних полів.

В чому різниця варіантів підтвердженням відсутності підстав: шляхом проставлення «галочки», надання «заяви» або надання «документу»?

Варіант проставлення учасником «галочки» є найпростішим. У разі, якщо Замовник вимагає поставити «галочку» в окремих полях на підтвердження відсутності підстав для відмови – Постачальник не повинен надавати ніяких додаткових документів.

Другий варіант – «заява». У разі обрання типу підтвердження «Заява» Учасник повинен заповнити електронне поле та зазначити інформацію, визначену Замовником. По суті, це може бути та сама довідка у довільній формі, але вона надається не у вигляді сканованої копії, а шляхом заповнення електронного поля.

І третій варіант – «Документ». Обравши цей варіант, не означає, що Замовник вимагає надання документального підтвердження шляхом подання документів, виданих іншими органами (наприклад, довідка з МВС). Тип підтвердження «Документ» означає, що Учасники повинні надати документ, визначений Замовником, тобто, довідку у довільній формі. Замовник під час заповнення електронних полів, обираючи тип підтвердження «Документ» повинен додатково зазначити який саме це документ та що в ньому має бути зазначено. Тобто, варіант «Документ» нічим не відрізняється від документів, що Замовник вимагав від Учасників в паперовій тендерній документації.

Чи потрібно заповнити електронні поля у разі внесення змін в тендерну документацію після 3 грудня.

В закупівлях, оголошених до 3 грудня не потрібно заповнювати електронні поля. Новий функціонал доступен лише тендерах, оголошених після 3 грудня.

Чи можливо внести зміни в електронні поля тендерної документації після оголошення закупівлі?

Так, звичайно, така можливість буде. Проте, не забувайте, що електронні поля є частиною тендерної документації. Так, у разі внесення змін в електронні поля щодо підтвердження відсутності підстав для відмови в участі у закупівлі – необхідно продовжити кінцевий строк на подачу пропозицій відповідно до статті 24 Закону України «Про публічні закупівлі».

Чи поширюються електронні поля щодо подання документів Переможцем процедури закупівлі?

Ні, Переможець повинен підтверджувати відсутність підстав для відмови шляхом завантаження документів в електронну систему закупівель. Замовник повинен в паперовій тендерній документації зазначити які документи та в якому порядку їх повинен надати Переможець процедури закупівлі.

Список новин