Список новин

Зміни до постанови КМУ від 20.03.2020 № 225 та новий порядок закупівель (спричинений COVID-19)

Раді повідомити Вас про довгоочікувану новину!

Кабінет Міністрів України 29 березня 2020 р. прийняв нову Постанову за №248 та вніс зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 20 березня 2020 р. № 225. Відтепер Замовники всього за один день можуть закупити необхідні товари, послуги та роботи для боротьби з COVID-19! І це ще не все.
КМУ також розширив «Перелік товарів, робіт і послуг, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій  та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19) на території України».

Історія:
17 березня 2020 року Верховною Радою України був прийнятий Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)».
Відповідно до зазначеного Закону дія Закону України «Про публічні закупівлі»  не поширюється на випадки, якщо предметом закупівлі є товари, роботи чи послуги, необхідні для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19). Перелік таких товарів, робіт чи послуг та порядок їх закупівлі затверджуються Кабінетом Міністрів України. За результатами такої закупівлі в електронній системі закупівлі замовник оприлюднює звіт про укладені договори, договір про закупівлю та всі додатки до нього, звіт про виконання договору відповідно до статті 10 цього Закону.
І спочатку всім здавалось, що новий Закон спростив закупівлю. Проте, 20 березня 2020 Кабінет Міністрів України прийняв Постанову №225, якою затвердив порядок проведення таких закупівель.

Відповідно до зазначеного Порядку Замовники мали зробити наступні дії для здійснення закупівлі:

  1. Підготувати інформацію про технічні, якісні та інші характеристики предмета закупівлі;
  2. Опублікувати річний план та разом із ним підвантажити в об’єкт плану всю необхідну інформацію про технічні, якісні та інші характеристики предмета закупівлі, строк поставки товарів або виконання робіт чи послуг тощо;
  3. Організувати та провести переговори із постачальником (постачальниками) не раніше ніж через 48 годин з моменту публікації річного плану. Окрім того, перевірити Учасників на відсутність підстав для відмови у переговорах, передбачених Порядком.
  4. Укласти договір про закупівлю після проведення переговорів щодо ціни та інших умов договору про закупівлю з одним або кількома учасниками.
  5. Оприлюднити звіт про укладений договір з обов’язковим оприлюдненням договору про закупівлю усіма додатками до нього;
  6. Оприлюднити звіт про виконання договору відповідно до статті 10 цього Закону.
    Так, проблемою було те, що КМУ позбавив Замовника оперативної реакції на потребу у закупівлі. Замовники мали чекати мінімум 2 дні с моменту публікації річного плану до підписання договору.

Що змінилось?

Відтепер Замовники за один день можуть укласти договір. Тобто, з’явилась потреба – того ж дня підписали договір. Проте, все ж-таки необхідно дотримуватись певного порядку:
1. Уповноважена особа має опублікувати річний план;
2.Укласти договір про закупівлю;
3.Оприлюднити звіт про укладений договір з обов’язковим оприлюдненням договору про закупівлю усіма додатками до нього;
4.Оприлюднити звіт про виконання договору відповідно до статті 10 цього Закону.

Так, ми бачимо, з порядку усунуто:

• проведення переговорів;
• очікування 48 годин;
• відмова у переговорах за наявності певних підстав, визначених Порядком.

UAtenders бажає Вам приємного дня із такими новинами

та будьте здорові

 

 

 

 

 

 

Список новин